کولرهای گازی صنعتی و همه چیزهایی که باید در این مورد بدانید

انواع هیتر صنعتی
با انواع هیترهای صنعتی و کاربردهای آن‌ها آشنا شوید
آذر ۱۴, ۱۳۹۶
تفاوت کولر صنعتی سلولزی با کولرهای دیگر-گرماسرد
تفاوت کولر سلولزی و کولر معمولی در چیست؟
آذر ۱۸, ۱۳۹۶
انواع کولر گازی صنعتی گرماسرد

کولر گازی صنعتی گرماسرد

کولر صنعتی گازی یک انتخاب مناسب برای فضاهای صنعتی می باشد. قبل از پرداختن به مبحث کولر گازی صنعتی بهتر است با سیستم خود کولرهای گازی بیشتر آشنا شویم. کولر گازی سیستمی است که با تبدیل گاز به مایع و سپس تبدیل مایع به گاز حرارت دریافت کرده و تولید سرما می کند. اولین کولر گازی در سال ۱۹۰۲ توسط ویلیس کریر اختراع شد. دز این نوشته با انواع کولر گازی صنعتی آشنا می شوید.

انواع کولر گازی صنعتی
سیستم کولرهای گازی با توجه به نوع عملکرد و کاربری آن ها دارای تنوع بالایی است که به تعدادی از انواع آن ها در ذیل اشاره می کنیم:
1) کولرهای پنجره ای (Window Air Conditioner)
این سیستم شایع ترین سیستم خنک سازی برای اتاق های تک نفره است. در چنین کولرهایی تمامی اجزای سیستم شامل کندانسور، کمپرسور، کویل، اوپراتور و… در یک جعبه قرار دارند.
2) کولرهای اسپلیت (Split Air Conditioner)

سیستم های اسپلیت دارای دو بخش می باشند
• واحد فضای باز (Outdoor Unit)
• واحد داخلی (Indoor Unit)
واحد فضای باز در خارج از ساختمان نصب می شود و شامل اجزایی نظیر کمپرسور، کندانسور و شیر انبساط است. واحد داخلی نیز شامل اوپراتور یا کویل خنک کننده و فن است.
زیبایی ظاهری کولرهای اسپلیت و فضاگیری اندک آن ها مورد توجه کاربران قرار گرفته است، ضمن این که کولرهای اسپلیت توانایی خنک سازی چندین اتاق را نیز دارند.
3) کولرهای پرتابل یا قابل حمل (Portable Air Conditioner)
این کولرها هوای گرم اتاق را کشیده و آن را به خارج از اتاق انتقال می دهند. این سیستم خنک کننده نیز شامل یک دستگاه مبرد (Refrigerant)برای عمل خنک سازی است. سیال در سیستم جریان یافته و طی فرآیند خنک سازی تغییر حالت می دهد.
4) کولر های ایستاده (Vertical Air Conditioner)
با توجه به حالت عمودی کولرهای گازی ایستاده، استفاده از این نوع کولرها در فضاهای کوچک بسیار مورد توجه است. در هتل ها، رستوران ها، مراکز درمانی و نظیر آن کولرهای ایستاده می توانند کارایی بسیار مناسبی را ارائه دهند. البته با توجه به اینکه کولرهای ایستاده دارای قدرت های متفاوتی هستند، کاربردهای صنعتی وسیعی نیز دارند. برخی از کولرهای گازی ایستاده در ظرفیت های بالای ۹۶۰۰۰۰ بی تی یو تولید می شوند. به همین علت کاربری بسیار مناسبی در فضاهای وسیع صنعتی و سالن های تولیدی دارند. قدرت رطوبت زدایی این نسل از کولرها بالا بوده و مصرف انرژی بهینه و پائینی دارند.
از دیگر انواع کولرهای گازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
5) کولرهای مولتی یا چند شعبه (Multi Type System Air Conditioner)
6) کولرهای داکتی یا کانالی (Ducted Air Conditioner)

نحوه عملکرد کولرهای گازی
کمپرسور وظیفه کمپرس یا فشرده سازی گاز را بر عهده دارد. گاز کمپرس شده سپس راهی کندانسور می شود و بعد از آن از طریق لوله های رابط به یونیت داخلی راه می یابد. این گاز در کوئل درحال جوشیدن است. گرمای مورد نیاز برای جوشیدن گاز از مولکول های هوای گرم که درحال برخورد با فین های کوئل است تأمین می شود. بدین ترتیب از درجه حرارت مولکول های هوا کاسته شده و دمای محیط افت پیدا می کند. فن (Blower) نیز وظیفه سیکل حرکت هوای محیط را برعهده دارد.

نحوه عملکرد کولر گازی صنعتی

نحوه عملکرد کولر گازی صنعتی

کولرهای اینورتر (Inverter Air Conditioner)
کولرهای اینورتر نسل جدید کولرهای اسپلیت هستند که به نام کولرهای گازی کم مصرف نیز شهرت دارند. اینورتر مبدلی است که جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می کند.
این کولرها دو تفاوت عمده با کولرهای سابق دارند که عبارتند از:
• گاز مصرفی در این کولرها R410a است که نسبت به گاز R22 مورد استفاده در کولرهای گازی قدیم بسیار سردتر است.
دمای جوش گاز R410a معادل ۵۲- درجه سانتی گراد است، این درحالیست که دمای جوش گاز R22معادل ۴۱- درجه سانتی گراد می باشد. لذا تولید سرما در سیستم های اینورتر جدید بسیار سریع تر و آسان تر از سیستم های سابق صورت گرفته و در نتیجه مصرف انرژی کاهش می یابد.
• ساختار کمپرسور (Compressor)در سیستم های اینورتر و سیستم های قدیمی متفاوت است.
در سیستم های قدیمی پس از همدمایی محیط با دمای مورد درخواست کاربر، کمپرسور بصورت کامل خاموش می شود. بنابراین برای شروع مجدد فعالیت سیستم میزان برق مصرفی بسیار بالاست. حال آنکه در سیستم های جدید اینورتر در هیچ شرایطی کمپرسور بصورت کامل از مدار خارج نمی شود، بلکه قدرت موتور به مقدار حداقل خود می رسد.

پارامتر های مهم در انتخاب کولر گازی صنعتی مناسب
• نوع یا تعداد کولر گازی صنعتی مورد نیاز
برای اینکه نیاز کاربری صنایع مختلف شناسایی شود فاکتورهای زیادی را باید در نظر گرفت، که برخی از این فاکتورها عبارتند از:
1) ابعاد کلی محیط خنک سازی
2) برق قابل دسترسی
3) دمای هوای خنک محیط
بصورت تخصصی می توان با استفاده از فرمول ها و معادلات علمی نوع کولر مورد نیاز برای محیط صنعتی مورد نظر را تعیین نمود.
• استفاده از اینورتر
همان گونه که در مورد مزایای استفاده از اینورتر توضیح داده شد، استفاده از این تکنولوژی می تواند بخصوص در صنایع بزرگ نقش بسزایی را در بهره وری انرژی و کاهش هزینه ها ایفا نماید. تعداد اینورتر مورد نیاز برای سیستم نیز بصورت حرفه ای و تخصصی نیازمند محاسبات مهندسی است.

• جداول ظرفیتی
در محدوده های صنعتی به دلیل گستردگی محیط، لزوم استفاده از کولری با ظرفیت ایده آل غیرقابل چشم پوشی است. سیستم های کولر گازی صنعتی و غیر صنعتی عموما بر اساس ظرفیت (Capacity) بر اساس واحد BTU بر ساعت ریتینگ شده اند.
می توانید با استفاده از جداول ظرفیتی و با توجه به محدوده مورد نیاز برای خنک سازی، ظرفیت مورد نیاز خود را تعیین کنید. حال انتخاب کولر گازی صنعتی مناسب کاربری شما با توجه به نیازهای محیطی سیستم شما، ظرفیت مورد نیازتان و البته توان مالی کار چندان دشواری نخواهد بود.

مقایسه سیستم های کولر گازی صنعتی و کولر آبی صنعتی

مقایسه کولر آبی صنعتی و کولر گازی صنعتی

مقایسه کولر آبی صنعتی و کولر گازی صنعتی

کولرهای آبی صنعتی با استفاده از فرآیند تبخیر (Evaporation) عمل خنک سازی را انجام می دهند. در واقع اساس کار این سیستم ها آنتالپی بالای تبخیر آب است که در سیستم کولرها مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه با اینکه در سال های اخیر بحران کم آبی یکی از بزرگترین چالش های بشر و دولت ها بوده است، استفاده از سیستمی جایگزین برای سیستم کولرهای تبخیری چندان دور از منطق نیست.
هر کولر آبی بسته به ظرفیت آن بطور متوسط ۳۰ الی ۴۵ لیتر آب در هر ساعت مصرف می کند (یعنی بطور میانگین مقدار ۷۰۰ لیتر در شبانه روز). به بیانی ساده، یک واحد صنعتی خیلی کوچک با مساحت ۱۵۰ تا ۱۷۰ مترمربع با یک کولر CFM 700 مقدار ۸۰۰ لیتر آب را در طول شبانه روز تبخیر می کند.
علاوه بر مورد بسیار مهمی که ذکر گردید، ایجاد تهویه مطبوع دیگر مزیت کولر گازی صنعتی نسبت به کولر آبی است. چراکه علاوه بر خنک سازی محدوده در مدت زمان کمتر، میزان رطوبت را نیز کاهش می دهد که به تهویه مطبوع تر محیط می انجامد. و مورد آخر اینکه، برخی از انواع کولر گازی صنعتی می تواند چرخه خنک سازی را بصورت برعکس نیز اجرا نماید. لذا می توان از این سیستم ها به عنوان هیتر نیز استفاده نمود، درحالیکه سیستم های تبخیری چنین قابلیتی ندارند.
از معایب کولر گازی صنعتی نیز باید میزان انرژی مصرفی بالای آن نسبت به کولر های آبی صنعتی را عنوان کرد. بعلاوه سیستم های کولر گازی صنعتی نیازمند فضای ایزوله هستند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما